Sposób żywienia jest bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ma to szczególne znaczenie, kiedy rodzice rozpoczynają rozszerzanie diety malucha. Właśnie wtedy, wprowadzając do jadłospisu pierwsze pokarmy uzupełniające, powinni zwracać uwagę na ich jakość oraz pochodzenie – dotyczy to zarówno diety tradycyjnej, złożonej z produktów konwencjonalnych, jak i tej opartej o produkty ekologiczne. Żywność ekologiczna, określana jako „bio” lub „eko”, jest coraz bardziej popularna w menu najmłodszych – czy wiesz, jakie musi spełniać wymagania, zanim trafi na dziecięcy talerzyk lub do miseczki?
Czy dorośli stają się coraz bardziej świadomymi rodzicami?
Tomasz Czyż: Z pewnością – znajomość zasad prawidłowego żywienia niemowląt i małych dzieci jest znacznie większa niż kilkadziesiąt lat temu. W trosce o maluchy rodzice poszukują produktów o wartościowym składzie, które będą wspierać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dla opiekunów coraz częściej istotny jest także wpływ dokonywanych wyborów żywieniowych na środowisko. Właśnie dlatego – oprócz składu – chętnie sprawdzają, czy produkt oraz zawarte w nim składniki pochodzą z hodowli lub upraw ekologicznych. Choć świadomość dotycząca komponowania diety najmłodszych rośnie, warto, aby rodzice mieli także na uwadze ich szczególne potrzeby. Na przykład zjedzenie marchewki to dla niemowlęcia dopiero początek przygody z nowymi smakami – jego organizm jest wciąż wyjątkowo delikatny i wrażliwy. Właśnie dlatego w okresie rozszerzania diety niezwykle istotna jest jakość podawanych produktów. Warto przy tym pamiętać, że o tym, czy warzywa „bio” będą odpowiednie dla niemowlęcia, nie świadczy ich apetyczny wygląd, dobry smak ani zapach. Rodzicie nie są w stanie dokładnie sprawdzić, gdzie wybrana przez nich na targu marchewka rosła – w jakiej glebie i w jakich warunkach była uprawiana oraz czy na pewno jest bezpieczna dla wrażliwego organizmu dziecka.
Jak rozpoznać produkt ekologiczny, który będzie odpowiedni dla najmłodszych?
Tomasz Czyż: Przede wszystkim warto podkreślić, że pomocą dla rodziców w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Składniki w takich produktach spełniają restrykcyjne normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a ich wartość odżywcza jest zbilansowana i dopasowana do potrzeb młodego organizmu na różnych etapach rozwoju. Producenci żywności dla najmłodszych oferują zarówno produkty ze składnikami pochodzącymi z rolnictwa konwencjonalnego (tradycyjnego), jak i ekologicznego, oznaczone jako bio/eko. Produkty ekologiczne, które spełniają restrykcyjne wymagania dla tej metody produkcji żywności, oprócz wskazania wieku na opakowaniu muszą posiadać także unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść, czyli listek z białych gwiazdek na zielonym tle), oznaczenie miejsca wytworzenia surowców oraz numer jednostki certyfikującej. Te wszystkie informacje stanowią dla opiekunów potwierdzenie, że dany produkt jest dopasowany do szczególnych potrzeb najmłodszych oraz spełnia wymagania rolnictwa ekologicznego.
Jak wyglądają uprawy i hodowle w rolnictwie ekologicznym?
Tomasz Czyż: Zanim powstanie produkt z oznaczeniem „bio” lub „eko”, zawarte w nim poszczególne surowce muszą spełnić szereg restrykcyjnych norm, dotyczących m.in. sposobu uprawy, hodowli zwierząt oraz metod produkcji. Praktyki dotyczące takiej produkcji muszą być jak najkorzystniejsze dla środowiska, klimatu, różnorodności biologicznej oraz zasobów naturalnych[1]. Uprawy ekologicznych warzyw, owoców oraz zbóż prowadzi się w taki sposób, aby pozytywnie wpływać na właściwości gleby oraz zapobiegać jej erozji. Niedozwolone jest używanie mineralnych nawozów azotowych, dopuszcza się jedynie stosowanie nawozów oraz środków na bazie roślin. Aby zapobiec szkodom i chorobom roślin, wykorzystywane są metody ochrony biologicznej oraz odpowiedni płodozmian. Jeśli w produkcie znajduje się mięso, to pochodzi ono z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, w których zwierzęta karmione są głównie ekologicznymi paszami i utrzymywane w odpowiednich warunkach. W takich gospodarstwach nie stosuje się profilaktycznie syntetycznych weterynaryjnych produktów leczniczych (w tym antybiotyków), zabronione jest też stosowanie hormonów oraz sztucznych stymulatorów wzrostu.